Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De Nations League: een nieuw Europees voetbaltoernooi

Posted on

De Nations League is een nieuw fenomeen in de Europese voetbalwereld, met niet al te makkelijke regels. We leggen je graag uit wat dit toernooi precies inhoudt. We hopen dat je met behulp van dit artikel alle antwoorden hebt op vragen als ‘wat is de Nations League?’ en ‘hoe werkt de Nations League?’

 

Wat is de Nations League?

De Nations League is een internationale landencompetitie voor mannelijke voetbalteams. Deze zal om de twee jaar worden gespeeld, te beginnen in 2018. Deelnemers zijn de 55 lidstaten van de UEFA. De eerste competitie wordt gespeeld in de laatste maanden van 2018, de eindronde daarvan vindt plaats in de zomer van 2019. De Nations League komt in de plaats van de vriendschappelijke interlands en is een extra mogelijkheid voor kwalificatie voor het EK voetbal.

Hoe werkt de Nations League?

De landenteams van de genoemde 55 lidstaten worden verdeeld over vier divisies. In de twee hoogste divisies A en B komen 12 voetbalteams, in divisie C 15 teams en in de laagste divisie D 16 teams. Indeling vindt van hoog naar laag plaats op basis van de rangschikking volgens de landencoëfficiënten. Dit is een hulpmiddel dat de UEFA gebruikt om prestaties van landenteams (en clubteams) te meten en te vergelijken.

Binnen de genoemde divisies worden er groepen gevormd van drie of vier landen. Elk landenteam speelt dus vier of zes wedstrijden. De vier groepswinnaars van divisie A spelen een eindtoernooi om de titel. De vier groepswinnaars van de andere divisies promoveren naar een hogere divisie. De vier laagst geklasseerde ploegen van de divisies A, B en C degraderen.

Koppeling met het EK voetbal

Twintig landenteams plaatsen zich op de normale wijze, via voorrondes, voor het eindtoernooi van het EK voetbal: de nummers één en twee van de tien kwalificatiegroepen. Hier komen nog vier landen bij, via divisie play-offs. Hieraan nemen van elke divisie de beste vier landen deel die zich nog niet via de normale kwalificatie hebben geplaatst. Deze vier landen spelen een halve finale en een finale. Elke divisie levert zo één extra deelnemer voor de eindronde van het EK voetbal op. Mocht een divisiewinnaar zich al via het reguliere plaatsingstoernooi van deelname hebben verzekerd, dan neemt het beste nog niet geplaatste land die plek in de play-offs over.

Landenteams die goed presteren in de Nations League, ook al is dat op een lager niveau, hebben op deze manier dus een extra mogelijkheid om deel te nemen aan het EK voetbal, ook als de kwalificatieronde daarvoor minder goed eindigt.

0