Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Dé drie tips voor het omgaan met slecht horen

Posted on

Overweeg je een hoortoestel aan te kopen, maar ben je bezorgd over hoe het eruit zal zien, of dat het je echt zal helpen met beter te horen? Dan kan het nuttig voor je zijn om meer te weten te komen over hoortoestellen.

Alle hoortoestellen zijn opgebouwd rond dezelfde fundamentele componenten: geluiden uit de omgeving naar je oor transporteren en ze versterken. Veel moderne hoortoestellen zijn digitaal, en ze hebben allemaal ofwel een gewone of oplaadbare batterij nodig om ze van stroom te voorzien.

De werking van een hoortoestel

De vergoeding van hoortoestellen blijft een vraagteken, maar de werking van het toestel zelf is zeker uit te leggen: het ontvangen geluid wordt door een versterker met uitgeruste computerchip omgezet in digitale code. 

Afhankelijk van je gehoorverlies, je luisterbehoeften en het volume van omgevingsgeluiden, analyseert en verandert de chip het volume van het geluid. De versterkte signalen worden dan weer in geluidsgolven omgezet en aan je oren toegevoerd via luidsprekers, die in bepaalde gevallen ook ontvangers genoemd worden.

Hoortoestellen herstellen je gehoor niet in de toestand van vóór het verlies. Hoortoestellen zullen niet in staat zijn het natuurlijke gehoor te herstellen. Ze kunnen je helpen met beter te horen door laagfrequente geluiden te versterken.

Gun jezelf wat tijd om aan je hoortoestel te wennen. Het zal even duren voor je aan je nieuwe hoortoestel gewend bent. Maar hoe meer je het gebruikt, hoe sneller je oren wennen aan hardere geluiden.

Stel je toestel op de proef 

Je verbeterde gehoor zal anders klinken, afhankelijk van de plaats waar je luistert.

Zoek hulp en doe moeite om een goede instelling te behouden. Je inzet om te oefenen en de aanmoediging en steun van familie en vrienden, zullen allemaal bijdragen tot je succes met je nieuwe hoortoestel. Als je gehoorverlies hebt of nieuw bent met hoortoestellen, kun je overwegen om een steungroep voor mensen met deze aandoening bij te wonen, vooral na een online gehoortest.

Kom terug voor een second opinion. De kosten van één of meer vervolgbezoeken kunnen in de honoraria van de specialisten inbegrepen zijn. Om de nodige aanpassingen te doen en ervoor te zorgen dat je nieuwe hoortoestel maximaal presteert, is het een goed idee om van deze gelegenheid gebruik te maken.

Twee ongekende functies bij een hoortoestel

Bij het chatten op een telefoon die compatibel is met luisterspoelen, zorgen ze ervoor dat je beter kan horen wat er wordt gezegd. De luisterspoel onderdrukt de geluiden in je omgeving en pikt tegelijk de geluiden op van een telefoonhoorn, die compatibel is met hoorapparaten. Die kunnen ook signalen opvangen van openbare ringleidingen, die je in bepaalde kerken en bioscopen aantreft, waardoor je een spreker, een toneelstuk of een film duidelijker kunt horen.

Draadloze verbinding is beschikbaar. Hoortoestellen kunnen steeds beter draadloos communiceren met sommige Bluetooth-apparaten, zoals onder andere smartphones, muziekspelers, laptops en TV’s. Om het telefoon- of ander signaal op te pikken en naar je hoortoestel over te brengen, moet je misschien een tussenapparaat gebruiken, zoals een Bluetooth ontvanger.

0