Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De Chapter Series van Jopen: elke maand een nieuw biertje met in september Wakey, Wakey, Hops ‘n Bakey

Posted on

Jopen is al jaren de grootste onafhankelijke brouwerij van Nederland en hebben dit jaar al weer wat stappen gemaakt. Zo zijn de gewilde IPA’s sinds kort ook verkrijgbaar in glas in een fourpack, en blik. Vooral dit blik zien we de afgelopen jaren steeds meer voorbij komen bij onafhankelijke brouwers, omdat het volgens velen de smaak het beste vasthoudt.

De geschiedenis van Jopen

Jopen is ontstaan in 1994. Eigenlijk als gelegenheids brouwerij, omdat de stad Haarlem toen 750 jaar bestond. Voor die gelegenheid werden twee ‘vergeten’ bieren gebrouwen, waar zo positief op werd gereageerd, dat men besloot om hiermee door te gaan en zo was Jopen geboren… met de naam als verwijzing naar de grote vaten waar men vroeger bier in brouwde.

Van ‘modern’ bier tot traditionele brouwsels

Sinds 1994 experimenteert Jopen er dus al op los, met de meest uiteenlopende craft bieren. Soms onorthodox (zoals een Caramel Seasalt Brownie Stout IPA), soms helemaal in lijn met oude tradities, waar de brouwerij dus mee is begonnen. Vandaar dat Jopen fans heeft onder de meest uiteenlopende bierliefhebbers.

Wakey, wakey, hops ’n bakey

Dit jaar komt Jopen met iets nieuws: de zogenaamde chapter series. Dit houdt in dat Jopen elke maand met een ander bier in blik komt. Zo brachten zij in maart de ‘What the Kveik!?’ uit. Voor dit bier werd zogenaamd Kveik gist gebruikt. Deze maand, september, komt Jopen met een coffee IPA, onder de naam ‘Wakey, wakey, hops ’n bakey’.

Voor deze IPA ging Jopen op zoek naar de beste hopsoorten, maar ook naar een goede partner die verstand heeft van koffie. Die vonden zij in de kleine koffieproducent YesPlease, een bedrijf dat bekend staat om zijn 100% composteerbare koffiecups. Daarnaast werkt YesPlease samen met kleine en lokale plantages, waaraan valt af te lezen dat zij verantwoord bezig zijn. Deze samenwerking resulteert niet alleen in een heerlijk product, maar ook in een duurzaam proces.

Wakey, wakey, hops ’n bakey is samengesteld uit heerlijke hopsoorten, maar ook uit de 100% Arabica Rwanda koffieboon. Het heerlijk zoete aroma van deze koffiebonen zorgt voor een gelaagdheid in het mondgevoel, waarbij fijne smaaknuances vrijkomen. De nasmaak brengt tonen van zoethout en zacht fruit. Het biertje wordt in harmonie gebracht door een een lichte smaak van vanille.

Volle smaak

Wat de Wakey, Wakey, hops ‚n bakey echt speciaal maakt is zijn 6% alcoholpromillage. Normaal gesproken zijn bieren die gemaakt zijn met tonen van koffie, chocolade en vanille veel zwaarder, waardoor wij een beetje schrokken toen we op het blik de 6% zagen staan. Dat bleek ongefundeerd, want ondanks het ‚lage’ promillage heeft dit biertje een volle smaak. Waar wij een iets waterige koffievariant verwachtten, bleek de nieuwe Jopen een heerlijke volle smaak.

De brouwers uit Haarlem hebben de bitterheid van een IPA weten te combineren met een fruitige smaak en tonen van vanille en chocolade. De bitterheid van de koffie komt naar voren, maar niet te sterk waardoor deze niet gaat overheersen. Blijkbaar zijn de koffiebonen tijdens het brouwproces in de ketels gehangen, waardoor de roast wat meer op de achtergrond blijft.

Jopen is een merk dat speelt met tradities en niet bang is om met ‘andere’ ingrediënten te werken. En met de chapter series hebben ze daar alle ruimte voor. Je vindt deze biertjes in de webshop van Jopen, of in hun Tap Room in Amsterdam. Deze is trouwens sowieso de moeite van het bezoeken waard, want deze bevindt zich in een oude kerk, waar je je ogen uit zult kijken. En je nog meer Jopen brouwsels kunt ontdekken! In die Taproom vind je namelijk de meest uiteenlopende bieren, van blonde bieren, tot stouts en van alcoholvrije tot zware bieren. Daarnaast werkt Jopen vaak samen met andere brouwers, waarmee verrassende resultaten worden bereikt. Genoeg reden dus om eens te gaan proeven!

0