Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De boeken van Marcel van Roosmalen: gortdroog, relativerend en herkenbaar

Posted on

We zijn meer gaan lezen, dat blijkt uit de boekenverkoop die prima cijfers kan overleggen. Vandaar ook onze uitgebreide boekenrubriek. Deze keer: de gortdroge en zeer herkenbare verhalen van journalist, tv-persoonlijkheid maar vooral meester-observator Marcel van Roosmalen. 

Luisterboeken en e-books

Het voordeel van lezen anno nu is dat het met je telefoon kan: via allerlei apps zijn er luisterboeken en E-books beschikbaar. Zowel met een regulier abonnement als een sim only (vergelijk deze op pricewise) heb je de leukste boeken bij de hand, dat scheelt in gewicht tijdens vakanties. Maar het leesvoer van Marcel van Roosmalen is überhaupt geen zware kost. 

Op pad met Theo Janssen

Marcel van Roosmalen werd bekend bij het grote publiek door veelvuldig bij Voetbal Inside (nu Vandaag Inside) zijn droge humor op de heren aan tafel los te laten. Dat werkte aanstekelijk en in de zomer van 2021 kreeg hij er zelfs een dagelijkse column, waarin hij zo’n beetje heel Nederland beledigde. In zijn boeken toont hij zich dezelfde recalcitrante persoon: wars van trends en met een scherp oog voor absurdisme. De manier waarop Op pad met de Dikke Prins, het boek over Vitesse-ster Theo Janssen tot stand kwam, is bijzonder: de spelverdeler wilde wel een biografie, maar daarin niet al te veel over zichzelf vertellen. Het resultaat is een balorig verhaal dat lekker wegleest. Meer (serieuze) sportboeken vind je trouwens in dit artikel

Van Roosmalen relativeert het leven

Lees ook de vele verhalenbundels van de co-host van Media Inside, zoals zijn verzamelde columns in Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt. Vooral zijn aanvaringen tijdens een rondleiding door het trotse Volendam – de schrijver is niet zo enthousiast over het beroemde vissersdorp – zijn vermakelijk. Door zelden snel onder de indruk van iets of iemand te zijn, relativeert Van Roosmalen het hele leven. Een andere veelzeggende titel is wat dat betreft de bizarre quote die hij ergens oppikte: Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt

Jiskefet-achtige taferelen in de polder

Die onverstoorbare houding komt eveneens mooi tot uiting in Nederland onder het systeemplafond. Van Roosmalen trok met fotograaf Jan Dirk van der Burg het land door, langs workshops, vergaderingen, presentaties en andere typische polderbijeenkomsten. Door simpelweg op te schrijven wat hij ziet, legt hij de tragikomische kant van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. Anderen ervaren de opening van een FEBO-filiaal in Zoetermeer of een symposium over hondenpoep in Nieuwegein als een volstrekt normale aangelegenheid, Van Roosmalen relativeert deze taferelen al observerend tot ongemakkelijke en herkenbare scènes van Jiskefet-achtige allure.

0