Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De beste tips om af te vallen in het nieuwe jaar

Oud en nieuw is weer achter de rug, wat wil zeggen dat velen van ons goede voornemens hebben gemaakt voor 2021. Vaak gaan die over een gezondere levensstijl of bijvoorbeeld een sportiever leven. Echter zijn veel mensen zijn na een dag alweer gestopt met hun goede voornemens. Vooral wat betreft eten vervallen we vaak weer snel in oude gewoontes. Afvallen kan met behulp van een dieet, maar ook door kleine aanpassingen in je levensstijl. Wij geven je tips om je streefgewicht te bereiken.

tips om af te vallen

Maak geen enorme veranderingen

Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende soorten diëten te vinden die je moeten helpen bij het afvallen. Echter zorgen dit soort diëten vaak voor een enorme omslag in je eetpatroon, waardoor het erg moeilijk is om zo’n dieet te blijven volgen. Als je wil afvallen of juist op gewicht wil blijven, moet je met gezond verstand eten en drinken. En als het kan wat gaan sporten. Uit vele onderzoeken is namelijk gebleken dat beweging zeker zo belangrijk is als de voeding zelf.

makkelijk afvallen

Zorg voor haalbare doelen

Een ander belangrijk aspect dat er voor zorgt dat je echt gaat afvallen, is dat jouw dieet doel haalbaar moet zijn. Maak je voornemen concreet en meetbaar. ‘Afvallen’ is niet concreet genoeg, bepaal hoeveel je precies wilt afvallen en in hoeveel tijd. Wees je daarbij bewust waarom je anders gaat eten. Dan is de kans groter dat je het in moeilijke tijden volhoudt.

Drink water voor je maaltijd

Uit onderzoek is gebleken dat als je gedurende drie maanden een halve liter water voor een maaltijden drinkt, je het afvallen volgens onderzoek versnelt met 44 procent. Je zult namelijk minder eten, maar nog steeds voldoende, terwijl water veel makkelijker het lijf kan verlaten dan suikers en vetten.

afvallen

Eet functioneel

Ingewikkelde diëten helpen vaak maar tijdelijk omdat ze zorgen voor een grote verandering in je leven. Daardoor zijn ze vaak moeilijk lang vol te houden. Als je op gewicht wil blijven, dan moet je goed opletten op wat je eet. Kies daarom voor functionele voeding tijdens het afvallen, en vrees niet want functioneel kan ook lekker zijn. 

Eet oplosbare vezels

Oplosbare vezels verminderen vet, vooral rond de buikstreek. Als je dus een buikje hebt en daar vanaf wil, dan is het aan te raden om zogenaamde oplosbare vezels te eten. Daarnaast werkt het drinken van thee of koffie ook goed om dat buikje te laten verdwijnen, omdat beide dranken goed zijn voor de stofwisseling.

goed dieet

Eiwitrijk ontbijt

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een eiwitrijk ontbijt de onbedwingbare trek in calorieën gedurende de hele dag vermindert. Precies wat je wil in een poging tot afvallen of op gewicht te blijven. Een eiwitrijk ontbijt kan op verschillende manieren zijn opgebouwd en bij het bepalen van de juiste hiervan voor jou, moet je de eerder genoemde zaken in je achterhoofd houden. Zorg dus dat je kiest voor een ontbijt dat je niet na 2 dagen al weer beu bent. Heb je moeite met het eten van een eiwitrijk ontbijt, wissel deze dan af met een ‘normaal’ ontbijt. De helft van de dagen een gezonder ontbijt eten is nog steeds beter dan nooit.

Drink geen suikerhoudende drankjes of vruchtensap

Suiker is geen vergif en het is een stof die we allemaal nodig hebben. Via groente en fruit krijg je al heel wat natuurlijke suikers binnen, maar te veel (toegevoegde) suikers is niet goed. Je moet suiker zien als een vorm van brandstof en alles wat je niet verbrandt, wordt opgeslagen als vet. Frisdranken of jus d’orange zijn suikerbommen, al kan een glaasje verse jus bij het ontbijt niet veel kwaad. Toch kun je een sinaasappel beter opeten dan uitpersen. Drink je veel frisdrank? Door dit geheel of gedeeltelijk uit je leven te verbannen zul je al veel resultaat zien.

dieet doelen

Eet onbewerkte voedingsmiddelen

Zorg voor een voedingspatroon met voornamelijk echte voeding en hele voedingsmiddelen. Vermijd supplementen als shakes, tenzij voorgeschreven door een voedingsexpert. Echte voeding is gezonder en zorgt voor een langduriger verzadigd gevoel. Sommige shakes werken wel goed om te nemen voor je gaat sporten, maar aangezien er tegenwoordig van allerlei shakes op de markt zijn, is het toch aan te raden om je hierin te laten bijstaan door een expert.

Eet langzamer als je wil afvallen

Als je wil afvallen moet je niet alleen letten op je eten, maar ook op de manier waarop je eet. Schrok niet alles naar binnen, maar eet rustig en kauw goed op je voeding. Langzamer eten zorgt voor een langduriger vol gevoel en geeft een boost aan je gewichtsverlagende hormonen. Dit is uit vele onderzoeken gebleken, maar het meest tastbare is misschien wel het feit dat er niet veel overgewicht is in Aziatische landen. Ze eten daar namelijk met stokjes, wat ervoor zorgt dat je minder snel kunt eten en minder grote happen kunt nemen. 

0