Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Blokarten

Posted on

Als je op zoek bent naar een geslaagd groepsuitje dan zijn er veel mogelijkheden. Je kunt met z’n allen een kroeg induiken, maar dat is niet echt origineel. Veel leuker is het om gezamenlijk een leuke avontuurlijke activiteit uit te voeren. Blokarten is bijvoorbeeld zo’n activiteit. Blokarten wordt vooral uitgevoerd op het strand waar je met de hele groep lekker een frisse neus kunt ophalen en het is een niet alledaagse activiteit.

Wat is blokarten?blokart

Blokarten wordt ook wel blowkarten genoemd en dat is een wat meer logische naam, omdat daar het woord ‘blow’ inzit. En dat is de kern van de activiteit. Je bent afhankelijk van de wind. Vandaar dat deze activiteit meestal ook op het strand wordt uitgevoerd. Je stapt namelijk in een voertuigje met drie wielen, waarop een groot zeil staat. Het is dan de bedoeling dat je door de wind wordt vooruit gedreven wordt en een behoorlijke snelheid haalt. Op deze manier kun je met meerdere mensen een wedstrijd organiseren.

Hoe is blokarten ontstaan?

In 1999 is de sport ontstaan doordat de Nieuw-Zeelander Paul Beckett een landzeilwagen uitvond die door de wind werd aangedreven en die door een brede doelgroep gebruikt kont worden. Hij noemde zijn landzeilwagen een blokart. Zijn uitvinding was zo’n succes dat reeds in 2007 wereldwijd al meer dan 6000 blokarts waren verkocht. Er worden dan ook vele wedstrijden en kampioenschappen gehouden en is het een zeer favoriete activiteit om gezellig met een groep uit te voeren. Dit komt ook omdat het niet moeilijk is om te leren en het ook niet een gevaarlijke sport is.

Besturing van de blokart

De blokart heeft één voorwiel waarmee het karretje gestuurd kan worden. De ruimte tussen de achterwielen wordt gebruikt voor de bestuurder om plaatst te nemen. Het hele voertuig ligt zeer laag aan de grond, zodat het gewicht goed verdeeld wordt en er geen kans is dat je door een windvlaag om gaat vallen. Met één hand wordt de blokart bestuurt, terwijl de andere hand een touw vasthoudt dat met het zeil verbonden is.

Wat is de beste locatie om te blokarten?

Als je wilt blokarten of blowkarten, dan heb je veel ruimte nodig en veel wind. Het strand is daar een uitstekende locatie voor. De blokartlocatie moet minimaal 100 meter lang zijn, 30 meter breed en de ondergrond moet hard en vlak zijn. Er zijn in Nederland diverse strandsteden waar je officieel mag blokarten, zoals IJmuiden en Wijk aan Zee. Op drukke smallere stranden zoals Scheveningen en Zandvoort is blokarten niet toegestaan.

0