Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Beginnen met beleggen, hoe doe je dat?

Als je vroeger wilde gaan beginnen met beleggen, was dat een behoorlijke stap. Zeker voordat er internet was, was het een behoorlijk ontoegankelijke wereld. Als men dan besloot hierin te stappen, dan deed men dat vooral met grote sommen geld. Tegenwoordig is de wereld van het beleggen veel toegankelijker, mede door talloze apps die je hiervoor kunt gebruiken. Dit maakt het beleggen een stuk makkelijker én je hoeft niet per se te beginnen met grote investeringen. Je moet echter wel op een paar zaken letten, zoals op de kosten. Hier bespraken we hoe je je beleggingen het beste kunt verdelen. In dit artikel leggen we uit waarom beleggen met kleine bedragen interessant is, waar je op moet letten en wat je opties zijn.

beginnen met beleggen

Beleg alleen met ‘extra geld’

Als eerste willen we hier vermelden dat beleggen altijd een gok is, waarmee je altijd je geld kunt verliezen. Beleggen met weinig geld wil dus niet zeggen dat je moet beleggen als je weinig geld hebt. Daarnaast gaat beleggen altijd over een lange periode, waarbij je je dus moet realiseren dat je een tijdje niet aan dat geld kan komen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen en zorg dat je een goede financiële buffer hebt.

De opties om te beginnen met beleggen met een klein bedrag

Wanneer je wil gaan beleggen met een klein bedrag, heb je verschillende opties. Zo kun je zelf aandelen gaan kopen of beheerd gaan beleggen, maar een verstandige keuze kan zijn om een ETF of indexfonds te gaan volgen. Op die manier kun je namelijk je inleg spreiden en je risico daardoor kleiner maken. Als je zorgt voor een goede spreiding bij je beleggingen, is het niet erg als het met één bedrijf niet goed gaat, want de rest van je beleggingen vangen dat op. ETF of een indexfonds moet je zien als een soort mandje met allemaal aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen. Je hebt fondsen die bijvoorbeeld de aandelen volgen die genoteerd staan in de AEX, maar ook fondsen die technologische of duurzame aandelen volgen. Om helemaal een goede spreiding te hebben, kun je dus het best verschillende fondsen volgen in je beleggingsportefeuille. Hier kun je denken aan aandelen/obligaties, branches, maar ook geografie. Zo kun je gaan voor een fonds dat Europese of Amerikaanse bedrijven volgt of juist bedrijven in een opkomende industrie.

beleggen doe je zo

Kijk goed naar de kosten

Natuurlijk brengt beleggen ook kosten met zich mee. Zoek daarom van tevoren uit op hoeveel kosten je bij elke broker moet rekenen, die kunnen onderling namelijk nogal verschillen. Vooral bij banken kost het vaak veel geld om te kunnen beleggen. Een goede broker is DEGIRO, omdat je geen transactiekosten betaalt bij het kopen en verkopen van fondsen uit de kernselectie van DEGIRO.

Aandeelhouder worden

Het eerste waar je bij het beginnen met beleggen aan denkt is waarschijnlijk om zelf aandelen te gaan kopen. Wanneer je een aandeel koopt van een bedrijf, word je aandeelhouder. Je krijgt als het ware een stukje van het bedrijf en bent mede-eigenaar. Zelf aandelen kopen met kleine bedragen is lastig, omdat je niet gemakkelijk snel kunt spreiden. Hoe populairder een aandeel is, des te duurder het is. Wanneer je zelf aandelen wil kopen, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de bedrijven. En daarmee bedoelen we ook echt in de jaarcijfers van het bedrijf duiken. Zelfs met goede research is het natuurlijk niet zeker of je een goed rendement kan verwachten. 

beginnend belegger

Beheerd beleggen

Beheerd beleggen kan ook een goede uitkomst zijn als je begint met beleggen, maar let wel op de kosten. Bij beheerd beleggen bij de Rabobank, Van Lanschot en ABN Amro betaal je bijvoorbeeld meer dan 2 procent aan kosten. Bij Binck, BrightPensioen en Knab is dat minder dan 0,7 procent. En die ene procent kan een groot verschil maken. Bij een belegging van 100.000 euro is je vermogen na 20 jaar uitgegroeid tot 191.000 euro bij kosten van 0,7 procent. Liggen de kosten op 2,1 procent? Dan kun je na 20 jaar pas rekenen op 146.000 euro.

Transactiekosten kunnen funest zijn bij beleggen met kleine bedragen

Zeker als je gaat beleggen met kleine bedragen is het goed om op de transactiekosten te letten. Deze betaal je namelijk elke keer als je aandelen, obligaties of fondsen koopt of verkoopt. En bij beleggen met kleine bedragen gaat het erom dat je dit juist vaak doet.

apps om te beleggen

Je zou natuurlijk een jaar lang de 50 euro kunnen opsparen die je anders per maand zou inleggen, maar hierdoor mis je twee voordelen. Ten eerste loop je met periodiek beleggen minder risico. Je belegt namelijk niet een fors bedrag op het moment dat de beurs bijvoorbeeld op een top zit. Je legt kleine bedragen in op momenten dat het goed gaat met de beurs én dat het minder goed gaat, waardoor je uiteindelijk een mooi stabiel rendement hebt.

0