Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Barbecue schoonmaken? 3 handige tips

Posted on

Zodra het warmer weer wordt gaat de barbecue weer vaker aan. Lekker eten in de tuin en genieten van de meest heerlijke maaltijden en het leukste gezelschap. Maar als de barbecue niet goed schoon is, is het direct een stuk minder leuk. Bovendien kan het zelfs slecht voor je gezondheid zijn als er nog oude etensresten en ingebrand vet op het rooster achter zijn gebleven. Met onze drie handige tips reinig je jouw barbecue op de meest grondige én snelle wijze. 

  1. Reinig de barbecue als deze nog warm is

Je kunt je barbecue het beste reinigen als deze een beetje opgewarmd is, bijvoorbeeld vlak na het barbecueën zelf. Dit zorgt er namelijk voor dat de aangekoekte etensresten loslaten en je deze dus veel makkelijker kunt weghalen. Gebruik bijvoorbeeld een HG BBQ reiniger en een (staal)borstel bij het schoonmaken. Zulke speciale reinigers bevatten namelijk vaak een ontvettende formule waarmee de barbecue extra makkelijk schoon wordt. 

Let wel altijd op als je aan de slag gaat met het schoonmaken van een warme barbecue. Je wilt jezelf natuurlijk niet branden aan het gloeiend hete rooster. Gebruik daarom latex handschoenen ter bescherming. 

  1. Reinigen op de natuurlijke manier

Als je de barbecue niet direct na het barbecueën wilt schoonmaken of geen barbecue reiniger in huis hebt, zijn er ook een aantal andere manieren om te zorgen dat het vet op het rooster makkelijker loslaat. Zo kun je het rooster in het natte gras neerleggen. Het vocht zorgt ervoor dat vet- en etensresten zich niet hechten en je het rooster de volgende dag heel makkelijk kunt reinigen. Geen gras in je tuin? Dan kun je je rooster ook inwikkelen in natte kranten om deze een nachtje vochtig te houden. Let op: Met gietijzeren roosters kun je dit beter niet doen, want dan kan er roest ontstaan. 

Citroen is een ander natuurlijk hulpje bij het reinigen van je barbecue. Door namelijk een citroen te halveren en het rooster van de barbecue hiermee in te smeren laat het vuil ook makkelijker los. Nadat het een paar uurtjes ingetrokken is kun je vervuilingen snel en eenvoudig verwijderen met een doek. Citroen heeft een ontvettende werking, waardoor dit extra goed werkt.

  1. Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Natuurlijk kun je niet helemaal voorkomen dat er wat vuil op het rooster terechtkomt, maar hardnekkige en ingebrande resten kun je wel vermijden. Hoe? Door plantaardige olie te gebruiken. Smeer het rooster hiermee in voordat je gaat barbecueën. Het fijne is dat hiermee niet alleen eten minder snel blijft vastplakken, maar dat het rooster ook minder snel gaat roesten. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd aluminium wegwerp bakjes gebruiken om je groente of vlees in klaar te maken.  

Met onze drie tips heb je je barbecue razendsnel schoongemaakt. Gebruik hierbij een speciale HG BBQ reiniger of natuurlijke middelen en ga voor het beste resultaat. Zo geniet je deze zomer nóg meer van alle barbecues. 

0