Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Avontuurlijke uitjes in Nederland

Nu het er naar uit ziet dat we ook komende zomer misschien niet naar het buitenland kunnen, leek het ons verstandig om eens te kijken naar leuke, avontuurlijke dingen die je in Nederland kunt doen. Hieronder vind je een fijne mix van adrenaline avonturen, rustige avonturen, avonturen die maar kort duren en ook enkele avonturen met overnachting. Allemaal in ons eigen kleine kikkerlandje.

Ga op zoek naar wild op de Hoge Veluwe

Het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt in het midden van ons land en dus voor iedereen makkelijk te bereiken. Je kunt hier heerlijk wandelen en vooral ‘s avonds is het een prima tijd om op zoek te gaan naar groot wild zoals zwijnen en edelherten. Je kunt er nog echt verrast worden als je zomaar tijdens een wandeling overdag oog in oog kom te staan met een edelhert. Ga van de gebaande paden en zoek de rustige plekken op. Je hoort vaak van mensen dat ze weinig wild gezien hebben omdat ze een rondje gefietst hebben, maar deze fietspaden voeren juist niet door gebieden waar normaal gesproken veel wild zit. Daarnaast laat wild zich vaak niet overdag zien en al helemaal niet als er veel lawaai en/of mensen zijn. Beter is dus om het park op een rustige dag, ’s ochtends vroeg of juist ‘s avonds te bezoeken!

avontuurlijke vakantie

Mountainbiken op de Hellendoornse Berg

Houd je ervan om op een lekker heuvelachtig parcours te mountainbiken of heb je dat altijd al eens willen proberen? Ga dan eens naar de Hellendoornse Berg, daar heb je bijvoorbeeld een 18 kilometer paarse route, de meest technische van de twee mountainbikeroutes in dit gebied. Ook al mountainbike je niet veel, dan nog is deze toch goed te doen, dus als beginner kun je deze fietsen. Ga dan wel buiten het weekend om (want afstappen doe je waarschijnlijk wel) zodat je de andere fietsers niet tot last bent. Rond dit fietsgebied zijn voldoende plekken om een goede mountainbike te huren in het geval je die niet zelf één hebt.

avontuurlijke vakantie in Nederland

Op avontuur met je hond

Je kunt er ook voor kiezen om samen met je hond op avontuur te gaan. Hondenbos Het Leesten en de daar aanwezige natte neuzenroute, gelegen in Ugchelen op de Ugchelse Berg op de Veluwe, is daar uitermate geschikt voor. Het hondenbos is zo’n 10 ha groot en het is een prachtig, gevarieerd bos met verschillende wandelpaden met bomen en planten. Terwijl jij lekker aan de wandel bent en geniet van de mooie omgeving kan je hond klauteren over boomstammen, rennen door de modder en ravotten met andere honden. Het bos is omheind, dus je hond kan het gebied niet verlaten. Er is ook een gemarkeerde natte neuzen route die erg leuk is om te wandelen met je hond. Deze route kun je starten vanaf de parkeerplaats en is 3,1 km lang en loopt deels door het hondenbos. Goed te volgen via de groene paaltjes met een witte hond erop. Goed om te weten: de hond mag los op deze natte neuzenroute, maar je moet je hond wel bij je in de buurt houden.

avontuurlijke vakantie in NL

Een nachtje in een hangmat

Wil je jouw gewone kampeervakantie iets avontuurlijker maken? Kies dan voor een nachtje in een hangmat! Slapen in een hangmat is ultiem als het aankomt op natuurbeleving. Het voordeel van slapen in een hangmat ten opzichte van een tent is het contact met de natuur. Door het ontbrekende stukje tentdoek sta je nóg meer in contact met de elementen. De wind waait langs je gezicht en je bent je nog meer bewust van al het leven dat zich ‘s nachts om je heen afspeelt. Zorg ervoor dat je boomvriendelijke straps meeneemt om je hangmat op te hangen. Deze straps zijn net iets breder dan een standaard touw en waardoor de bast van de boom niet beschadigd raakt. Als je regen verwacht is het handig om een tarp mee te nemen zodat je tenminste droog blijft. Bedenk daarnaast dat een dikke slaapzak niet voldoende is. Zorg dus voor extra isolatie in je hangmat om een koude nacht door te komen. Leg een isolerend slaapmatje in je hangmat of hang onder je hangmat een zogenoemde ‘underquilt’. Dit laatste is een soort deken die je aan de onderkant van je hangmat bevestigd.

avontuurlijke vakanties in Nederland

Kajakken in Dokkum

Friesland is de provincie van het water, als je dus op zoek bent naar een wateractiviteit, dan is dat dé provincie om dit te doen. Zoals kajakken in Dokkum bijvoorbeeld. Dokkum is niet erg groot, dus verwacht niet een hele middag onderweg te zijn, maar het is een unieke manier om de stad te ontdekken. Vaak is dat trouwens een voordeel als je niet getraind bent. Je kunt in Dokkum peddelden door het compacte centrum. Op de bonnefooi kun je links en rechts de kanalen in, wat soms inhoudt dat je plat over je kajak gebogen onder bruggetjes heen moet, wat natuurlijk alleen maar toevoegt aan het avontuur. Er is trouwens ook een officiële kajakroute, ik zou je die aanraden als je zeker niets wil missen! Een leuke sportieve manier om een uurtje door te brengen, en leuk om de stad vanuit een ander perspectief te zien.

op avontuur in Nederland


 

0