Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

As in de tas – Jelle Brandt Corstius

Een goed boek voor mannen

In een top 10 boeken voor mannen hoort zeker het indrukwekkende rouwverslag As in de tas van Jelle Brandt Corstius thuis. Als je een goed boek voor mannen zoekt, dan mag dit meesterwerk van Corstius niet in jouw boekenkast ontbreken. Maar waarom hoort As in de tas (2016) eigenlijk bij de beste mannenboeken? Het antwoord is dat Brandt Corstius in dit literaire dagboek-reisverslag op geniale en meeslepende wijze verhaalt hoe hij, kort na de dood van zijn vader, een fietsreis maakt naar de Middellandse Zee. Het reisdagboek heeft meerdere karakteristieken: het is een liefdevol verhaal over Jelles vader, literator Hugo Brandt Corstius, maar tegelijk ook een rouwverslag en een reisdagboek. Nog korter samengevat valt de inhoud van dit boek, als een van de beste mannenboeken die er momenteel zijn, in twee woorden te typeren: het boek is een ‘literaire rouwtocht’. 

Met wat ‘as in de tas’ op pad

Welke verhaallijn zit er in dit fraaie boek uit de top 10 boeken voor mannen? Jelle Brandt Corstius stapt in 2014 op de fiets voor een lange tocht. Hij neemt op deze rouwtocht wat as van zijn vader mee, want juist fietsend bouwde Jelle vroeger een band op met zijn vader Hugo. Jelle is eerlijk over de relatie die hij met zijn vader had. Hugo gaf namelijk lang niet altijd thuis. Hij werd jong weduwnaar en moest daarna de opvoeding van zijn twee dochters en zoon zelf ter hand nemen. En dat verliep niet altijd even goed: feitelijk kregen de kinderen Brandt Corstius weinig tot geen aandacht van hun vader, aldus Jelle. De auteur is niet alleen kritisch over zijn vader, maar prijst hem ook vanwege zijn goede eigenschappen en doorzettingsvermogen. Zo was Hugo Brandt Corstius de laatste fase van zijn leven dementerend. In As in tas schrijft Jelle hierover dat ‘sommige mensen in staat zijn om hun eigen hersenen met trucjes aan de gang te houden. Dat was mijn vader, achteraf bekeken, een paar jaar gelukt.’ 

Meerdere lagen in het verhaal


As in tas is niet alleen een relaas over de rouwverwerking die een zoon ondergaat als zijn vader sterft. Het is ook een reisverslag waarom Jelle zelf veel leert en enkele interessante ontmoetingen met passanten heeft en met mensen bij wie hij overnacht. Het boek heeft dan ook meerdere lagen en gaat daarmee de diepte in. Redenen genoeg dus om dit boek op te nemen in een top 10-lijst van de beste mannenboeken!

As in tas

0