Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Aanleggen van siergrind of split in de tuin

Posted on

Het aanleggen van siergrind in je tuin zorgt voor een mooie, maar ook een gemakkelijke doorgang in je tuin. Het aanleggen van siergrind of split in je tuin bestaat uit vijf stappen. Het aanleggen van siergrind of split in je tuin is niet moeilijk: het begint met het verzamelen van de benodigde materialen, vervolgens moet je de grond voorbereiden, daarna ga je de kantopsluiting plaatsen, dan moet je de fundering leggen en tot slot ga je het siergrind of split aanleggen in je tuin. 

Stap 1: Verzamelen van de benodigde materialen

De belangrijkste dingen die je nodig hebt om siergrind aan te leggen in je tuin zijn een schop, een anti worteldoek, een schaar en het gewenste siergrind of split. 

Stap 2: Grond voorbereiden 

Het is belangrijk om eerst te bedenken waar en hoe breed je het siergrind in je tuin wilt hebben en vervolgens zet je met piketpaaltjes en draad het grindpad je border uit. Daarna maak je de ondergrond waar het grindpad komt schoon en maak je de ondergrond recht met een schop. Vervolgens kun je eventuele onkruiden verwijderen uit je tuin. Hierna moet je de grond uitgraven tot ongeveer 40 cm.

Stap 3: Plaatsen van kantopsluiting

Het plaatsen van de kantopsluiting zorgt ervoor dat het verplaatsen of verzakken van het siergrind of split wordt voorkomen.  Hiervoor dien je betonbanden om het grindpad of om je border te plaatsen. Graaf geulen op de plekken waar je de opsluitbanden in kan plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat de betonbanden op dezelfde hoogte uitkomen als het touw dat je hebt uitgezet bij stap 1. Om de opsluitbanden vlak te houden kun je een waterpas gebruiken. Verdeel daarna een laag metselzand rondom de opsluitbanden en druk deze goed aan. Een tip: laat het goed uitharden voordat je doorgaat met stap 4!

Stap 4: Anti worteldoek en of grindmatten leggen

Het leggen van een goede fundering voorkomt dat het siergrind of split gaat wegzakken. Leg het anti worteldoek op het pad dat je al eerder hebt uitgegraven en snijd het anti-worteldoek meteen op maat. Zorg ervoor dat het anti worteldoek op alle plekken goed aansluit. Stort vervolgens een laag betonpuin en druk dit aan. Zodra dit goed is aangedrukt plaats je het metselzand en ook dit druk je weer goed aan.

Stap 5: Siergrind of split aanleggen

De laatste stap is het aanleggen van het siergrind of split. Hierbij zijn er twee verschillende opties om het aan te leggen. Je kan ervoor kiezen om het siergrind met of zonder grindmatten aan te leggen. Bij het plaatsen van het siergrind met grindmatten kun je dit meteen op het metselzand. Vervolgens kun de grindmatten vullen met het siergrind of split (tot ongeveer 2 of 3 cm boven de rand). Als je liever geen grindmatten wil gebruiken dan kun je het siergrind of split meteen op de fundering aanleggen. Verdeel vervolgens het siergrind of split en je tuin is helemaal klaar!

0