Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Aan de slag! Maak van je open zolder een extra kamer

De meeste mensen gebruiken hun zolder niet optimaal. Het is simpelweg een extra ruimte in het huis die niet zoveel gebruikt wordt, of het is een ruimte waar je een keer per jaar naartoe gaat om de kerstspullen van te halen. Dat is enorm zonde, want de zolder kan gemakkelijk gebruikt worden als extra kamer.

Inspiratie en ontwerpen

Voordat je weet wat je precies met je zolder wil gaan doen, is het verstandig om inspiratie op te doen. Dit kan je op het internet doen, in woonbladen, maar ook bij de plaatselijke bouwmarkt. Het is een goed idee om precies voor ogen te hebben wat je met de ruimte wil gaan doen. Als je eenmaal een plan hebt, is deze immers makkelijker uit te voeren. Je kunt een schets maken van je zolder en hierbij alle (denkbeeldige) meubels een plaatsje geven, rekening houdend met eventuele verbouwingen zoals een dakkapel die nog gaan komen.

Slopen en inspecteren

Wellicht wil je van de zolder een grote open ruimte maken en moet je een muurtje eruit halen. Maar als jouw zolder al netjes is bekleed met gipswanden, dan is dit natuurlijk helemaal niet nodig. Ook als je de verbouwing niet te groot wil maken dan kan je deze stap prima overslaan. Mocht je wel van plan zijn om te slopen, dan kan het handig zijn om het dak even te inspecteren. Zo kan je gemakkelijk zien of er houtrot, houtworm of lekkage is. Voorkomen is beter dan genezen.

Wel of geen dakkapel?

Veel zolder beschikken slechts over een klein raam, wat hen vaak tot donkere ruimtes maakt. Het kan daarom verstandig zijn om te kiezen voor de bouw van een dakkapel. Niet alleen zorgt een dakkapel ervoor dat er meer lichtinval is op zolder, er is ook nog eens meer loopruimte. Daarnaast verhoogt een dakkapel de waarde van je woning aanzienlijk. Je kunt de aanbouw van een dakkapel gemakkelijk uitbesteden, het is dus zeker het overwegen waard.

Isoleren

Ondanks dat warmte opstijgt, kan het vaak erg koud zijn op zolder. De beste oplossing is het isoleren van het dak. Maar je kunt zelf ook al heel simpel beginnen door gaten en kieren te dichten met purschuim. Het purschuim is een dik, isolerend materiaal wat ervoor zorgt dat kou en vocht de kamer niet binnen kan dringen.

Muren en vloer

Als de basis van de zolder af is, dan kan je de muren en de vloer gaan doen. Voordat je kunt beginnen met schilderen, behangen of stucen moet je er eerst voor zorgen dat de gipsplaten netjes zijn afgewerkt. Of je kiest voor schilderen, behangen of stucen ligt aan jou en wat jij mooi vindt. Ook kan je rekening houden met de inrichting van de zolder. Een kinderkamer kan goed behangen worden, terwijl een stoere mancave wellicht gestuct moet worden.

Hetzelfde geldt voor de vloer. Mocht de zolder niet optimaal geïsoleerd zijn, dan kan je wellicht kiezen voor vloerbedekking. Zo heb je alsnog warme voeten.

0