Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

5 tips voor het juiste plisségordijn

Posted on

De typische gordijnen zijn in moderne woningen steeds meer in onbruik geraakt. In plaats daarvan lopen venetiaanse jaloezieën, plisségordijnen, rolgordijnen en overgordijnen op maat voorop, omdat ze uiterst veelzijdig gebruikt kunnen worden in alle kamers, maar ook voor verschillende toepassingen (privé, commercieel). Wat kunnen plisségordijnen en waar moet je op letten als je een echt plisségordijn koopt?

Waarom überhaupt een plisségordijn?

Deze zonbescherming brengt vele voordelen met zich mee. Het is creatief, modern en milieuvriendelijk, kost weinig geld en kan snel geïnstalleerd worden. Hij is ook verkrijgbaar in vele kleuren en passend bij alle architectonische omgevingen. Het persoonlijke voordeel is dat je er ook ongewone ontwerp wensen mee kunt uitvoeren.

Vaak wordt bekritiseerd dat geplooide jaloezieën een lagere thermische isolatie hebben door de binnenplaatsing. Maar strikt genomen telt dit argument niet, want spullen van goede kwaliteit hebben bescherming tegen inkijk, zon en hitte. Hij werkt ook als een uitstekende bescherming tegen verblinding op kantoor.

Omdat plisségordijnen opvouwbaar zijn, kunnen ze, afhankelijk van de stof- en lookkeuze, subtiel en doorzichtig zijn en veel licht en warmte binnenlaten, of ze kunnen slaapkamers en kinderkamers donker en uit het zicht houden. Op zolder fungeren ze ideaal als warmtebescherming. Hiervoor moet je kiezen voor een gecoate versie. En ook badkamers en keukens blijven niet buiten beschouwing, er zijn versies die geschikt zijn voor vochtige ruimtes!

Tip 1: Je kunt het beste gaan voor kwaliteit uit Nederland

Vooral als je budget beperkt is, ben je geneigd goedkope en veronderstelde koopjes uit het Verre Oosten te bestellen. Maar de vreugde duurt vaak niet lang. De kwaliteitsnormen zijn totaal verschillend en de goedkope producten kunnen na verloop van tijd niet meer goed gevouwen worden. Daarom koop je bij geplooide blinden bij voorkeur Nederlandse merkartikelen. Een bekend Nederlands merk is bijvoorbeeld lumio.

Het merk wordt op ecologisch doordachte wijze geproduceerd met de modernste technologieën en kan ook op maat besteld worden. In elk geval zijn verschillende kleuren en alle denkbare maten hier al direct verkrijgbaar. Zelfs op maat gemaakte producten kunnen al na twee dagen verzonden worden! Snel en milieuvriendelijk – rechtstreeks uit Nederland! Dit is ook een groot voordeel ten opzichte van de lange levertijden uit het Verre Oosten.

Tip 2: Stem de lichttransmissie af op het gebruik van de kamer

Plisségordijnen zijn er in allerlei kleuren en vormen, dus je hebt een enorme keuze. Maar niet elke schreeuwerige kleur past in elke kamer. Je zult het een tijdje met plisségordijnen moeten stellen, dus het zou goed zijn om het ontwerp voor elke kamer – vooral kantoren – goed van tevoren door te denken.

Hier is het belangrijk aandacht te besteden aan de lichttransmissie. Terwijl het tamelijk donker moet zijn in de slaapkamer, gezellig in de woonkamer en licht genoeg om in het kantoor te werken, maakt dat in een bergruimte misschien niet uit. Besteed daarom aandacht aan de volgende selectie: transparant, half transparant, doorschijnend, verduisterend.

Tip 3: Wees creatief met kleur en patroon

Bovendien moet de kleur passen bij de inrichting of de bestemming van de kamer of het gebouw. Grote kantoren of zelfs klinieken en dokterspraktijken doen het vaak goed met wit of een vriendelijk zomers geel. In privékamers, vooral in kinderkamers, kan het echter kleurrijk zijn! De kleuren variëren naargelang de fabrikant, maar je vindt er een groot aantal bloemen-, streep- of motief patronen. Verveling was gisteren!

Tip 4: Wat moet je met geplooide jaloezieën doen? Verzorging en thermische bescherming

Het mooie van plisségordijnen is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn wat onderhoud en plaatsing betreft. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en hoeven niet gewassen en gestreken te worden. Er is ook een goede keuze uit verschillende niveaus van thermische bescherming.

Welk materiaal voor welk doel?

Het is niet alleen het uiterlijk dat telt, je zult het plisségordijn later ook moeten verzorgen en schoonmaken. Hiervoor is het vaak voldoende om gewoon af te stoffen of af te vegen met een vochtige doek – als het materiaal dat toelaat.

Door de materialen verschillen is niet elk materiaal geschikt voor elke kamer. Vooral in de keuken of badkamer heb je exemplaren nodig die ontworpen zijn voor vochtige ruimtes. De fabrikant zal echter in zijn specificaties vermelden of de onderdelen, bijvoorbeeld, vlamvertragend zijn, vochtbestendig, afwasbaar of geschikt voor vochtige ruimten, of dat ze geschikt zijn voor een beeldschermwerkplek. Bovendien vind je er informatie over de gebruikte coating en de thermische bescherming.

Welke thermische bescherming is geschikt?

Hier is er meestal keuze tussen een thermo plisségordijn en een honingraat plisségordijn.

Wat is een thermo plisségordijn?

Het thermo plisségordijn is een effectieve warmtebescherming, omdat het een goede verduistering combineert met een warmtebescherming door de coating. Dit type vouwgordijn is heel geschikt voor dakramen, slaapkamers of zelfs een serre. Vooral in een serre of een beglaasd balkon warmt de binnenkant van de kamer op als een oven door de glazen pui.

Wat zijn honingraat plisségordijnen?

Honingraat plisségordijnen hebben een extra sterke thermische bescherming die in twee richtingen werkt. In de zomer houdt het de warmte tegen en houdt het de kamer koel, en in de winter beschermt het tegen warmteverlies en houdt het de kamer lekker warm. Dit komt door de honingraten, die als een soort luchtkussen werken door de twee geplooide stoffen die gebruikt worden.

Tip 5: Meet correct!

Bij het kiezen van het juiste plisségordijn is deze tip het belangrijkst. Op websites van handelaars en fabrikanten vind je meestal een handige configurator die je helpt de ramen correct op te meten. Dit is vooral belangrijk als je een op maat gemaakt plisségordijn wilt bestellen.

Procedure voor het meten

Hier kun je grofweg de volgende zes stappen volgen:

  • Bepaal eerst het soort raam. Dit kan een rechthoekig raam zijn, een schuin dakraam of een raam met een ongewone vorm, zoals een driehoek.
  • Dan kies je hoe het plisségordijn ontworpen moet worden – d.w.z. een gespannen of een vrijhangend exemplaar.
  • Dan kies je de soort sluiting. Hier zijn er meestal om te boren of te lijmen, ook zijn er met speciale klemmen voor houten ramen.
  • Nu moet je de juiste afmetingen bepalen. Meet hiertoe de breedte van het glas en tel daar nog minstens 30 mm bij op voor de linker en rechterrand (dus 60 mm in totaal). Hetzelfde geldt voor de hoogte. Voeg hier ook 60mm toe.
  • Daarna kun je de kleur en het ontwerp kiezen.
  • Tenslotte kun je verschillende accessoires kiezen.
0