Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

5 redenen waarom mannen aan yoga moeten beginnen

Posted on

Misschien heeft je vriendin al geprobeerd om je te overtuigen mee te gaan naar haar geweldige yogales, maar ben jij van mening dat mannen niet aan yoga doen. Met alle nadruk op flexibiliteit, gecontroleerde ademhaling en spiritualiteit, is yoga duidelijk iets voor meisjes, toch? Nou, niet echt! Als we terugkeren in de tijd, blijkt dat yoga een activiteit voor alleen mannen was. Vandaag wordt echter in het Westen aan mannen geleerd hun energie naar buiten te richten, niet naar binnen. Een van de redenen waarom mannen denken dat yoga voor mannen ondenkbaar is, is door de nadruk op meditatie en zelfreflectie. Maar als je start met yoga voor beginners, zul je snel begrijpen dat meditatie een krachtig hulpmiddel kan zijn om de mentale focus te versterken en spirituele kracht te genereren, zowel voor mannen als vrouwen. Sommige yogastijlen zijn intens en krachtig. Anderen zijn ontspannend en meditatief. Het maakt niet uit welke stijl je kiest, yoga voor mannen is een geweldige manier om je lichaam te strekken en te versterken en je geest aandachtiger te maken en te ontspannen. Hieronder volgen nog 5 redenen waarom mannen aan yoga moeten beginnen.

1. Yoga komt met heel wat gezondheidsvoordelen

Het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat het beoefenen van yoga in welke vorm dan ook en zelfs bij yoga voor beginners, geweldige gezondheidsvoordelen heeft. Yoga vermindert stress, verhoogt de concentratie en geeft je een gezonder hart. Deze voordelen zijn hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen, en het groeiend aanbod aan klassen gericht op mannen laat zien dat ook mannen meer interesse krijgen in yoga. En als je liever thuis yoga voor mannen beoefent, is het vrij eenvoudig om privé-instructeur te vinden.

2. Krachttraining met yoga

Heel wat mensen denken dat yoga in essentie een rekoefening is. Dat is het inderdaad, maar het is ook veel meer dan dat. Hoe versterk je je spieren met yoga? Gewoon door in een yogahouding te komen en deze vast te houden. Yoga kan je sterkere spieren geven in je rug, armen en benen met houdingen zoals: de neerwaartse hondhouding, de halve maanhouding, de plank en de sprinkhaan.

3. Yoga bevordert gewichtsverlies en spieropbouw

Yoga verlaagt het cortisolniveau, het stresshormoon dat je lichaam ertoe aanzet buikvet te verzamelen. Door natuurlijk lichaamsgewicht en weerstand te gebruiken, helpt yoga ook bij het opbouwen van spiermassa. Om je dagelijkse fitnesstraining te beoefenen hoef je niet perse naar de sportschool te gaan. Je kunt thuis yoga voor mannen doen met hetzelfde resultaat.

4. Yoga kan chronische lage-rugpijn verlichten

Als je de hele dag zittend werk uitvoert, kan dit een negatief effect hebben op jouw rug. Te weinig gebruikte spieren kunnen het probleem veroorzaken. Wanneer heupspieren of hamstrings bijvoorbeeld strak zijn, kunnen andere spieren in de onderrug proberen te compenseren, wat leidt tot pijn. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat yoga niet alleen pijn in de onderrug verlicht, maar ook helpt bij fibromyalgie, osteoporose en andere soorten chronische pijn.

5. Yoga leidt tot betere seks

Zowel een verhoogd libido als verbeterde seksuele prestaties zijn gekoppeld aan het beoefenen van yoga. De ademhalingstechnieken en concentratie die in yoga worden onderwezen, kunnen mannen helpen hun seksuele energie beter te kanaliseren. Ook de flexibiliteit kan de seksuele functies van mannen verbeteren. De combinatie van deze voordelen met een groter bewustzijn van de ademhaling en mindfulness, kan worden gebruikt om de ervaring intenser te maken.

1